De Internationalisering van Brabant C

Brabant C stimuleert de internationalisering van het culturele netwerk. De Brabantse cultuursector begint steeds meer buiten de grenzen van Nederland te treden. Dit werd duidelijk toen Brabant C scout Joy Arpots Milaan bezocht, waar Brabantse kunstenaars vertegenwoordigd werden op de designbeurs. Ook ging hij naar Bristol om de link tussen cultuur, milieu en woonvoorzieningen te onderzoeken.

Het Prins Bernard Cultuurfonds organiseerde een studiereis naar Bristol (European Green Capital 2015) met focus op: het vinden van verbindingen tussen cultuur, natuur en wonen. Joy Arpots leerde hier hoe Bristol tegen dit onderwerp aankijkt en hoe het tevens voor Brabant betekenis kan hebben.

Bristol is 'Green Capital of Europe 2015', op elke straathoek zijn groenten- en kruidentuintjes aangelegd.
Bristol is ‘Green Capital of Europe 2015’, op elke straathoek zijn groenten- en kruidentuintjes aangelegd.

Bristol nam dit complexe vraagstuk in behandeling. Omdat de wereldbevolking en welvaart exponentieel toenemen komt de samenleving onder steeds grotere druk te staan. De behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, grondstoffen en een gezonde leefomgeving neemt toe en wordt tegelijkertijd steeds lastiger te realiseren. Kortom: welzijn zoals voorheen is moeilijk te faciliteren. Cultuur, in al haar uitingsvormen, kan hier een oplossing voor bieden. Kunst en cultuur houden de spiegel voor en stimuleren het debat over milieu en natuur. ‘Art as Tool’, biedt kansen en uitkomsten voor de toekomst die ook voor Brabant relevant zijn.

Community artists hebben van Bristol een kleurrijke ontmoetingsplek gemaakt.
Community artists hebben van Bristol een kleurrijke ontmoetingsplek gemaakt.

 

Milaan was in april hét podium voor design- en interieurkunstenaars. Joy Arpots bezocht de Salone del Mobile (ook wel de Milano Salone, Milan Design Week of kortweg Salone genoemd), een jaarlijkse designbeurs die elke april plaatsvindt in Milaan. De Salone is de grootste beurs ter wereld voor design- en interieurontwerp. Naast de beurs zelf, vonden er op hetzelfde moment een grote hoeveelheid kleinschalige tentoonstellingen plaats waarin ook Brabants ontwerp werd vertegenwoordigd.

Eindhovense designkunstenares Nienke Bongers (ALISSA + NIENKE) in Rosanna Orlandi.
Eindhovense designkunstenares Nienke Bongers (ALISSA + NIENKE) in Rosanna Orlandi.

Hoewel de beurs oorspronkelijk was bedoeld om Italiaans design te promoten, ontwikkelde het zich uit tot een internationaal evenement. Tegenwoordig is de Salone bedoeld als lanceerplatform voor talentvolle jonge designers. Het is daarom een belangrijk evenement voor Nederlandse, (ook Brabantse) ontwerpers zoals Maarten Baas, Kiki & Joost, Design Academy Eindhoven, EDHV om zich internationaal te presenteren. De Salone was een geschikte aangelegenheid om verbanden te leggen tussen internationaal- en Brabants design.

Dutch Invertuals van EDHV uit Eindhoven.
Dutch Invertuals van EDHV uit Eindhoven.
Japans Arita-porselein door Nederlandse designers vormgegeven.
Japans Arita-porselein door Nederlandse designers vormgegeven.

 

 


Notice: Undefined index: post_id in /var/www/vhosts/ejunglemedia.nl/httpdocs/wp-content/themes/brabantc/template-parts/content-related-footer.php on line 4

Notice: Undefined index: post_id in /var/www/vhosts/ejunglemedia.nl/httpdocs/wp-content/themes/brabantc/template-parts/content-related-footer.php on line 55

Notice: Undefined index: post_id in /var/www/vhosts/ejunglemedia.nl/httpdocs/wp-content/themes/brabantc/template-parts/content-related-footer.php on line 89